torsdag 21 november 2013

Hjälp mig förstå hur folk tänker


Läser i Ljusnan om Edsbybadet och nedläggningsförslaget. Hör senare under dagen rykten om att beslutet om nedläggning redan är taget.  Jag får konstiga känslor. Känner sorg, hopplöshet och ilska på samma gång. 
Varför gör man så här? 
"Vi måste spara 700 000 kr"
700 000 kr!! Vad är det? 
En piss i Missisippi!
2 nya shabby chic-kök!
1 och en halv könsdiskriminerad Volvo!


Mina konstiga känslor förvandlas till konstiga tankar. 
Eller riktiga.
Som att hela debatten om nedläggningar och hit och dit, skolor, mm egentligen handlar om nånting annat än att spara 700 000 kr. Visst, jag är inte helt blåst. Förstår väl att kommunen inte är stenrik. Men det här handlar inte bara om de ynka 700 000 kronorna.

Alltihop känns som ett politiskt spel som pågår över allt annat än utifrån människors (kommuninvånares) behov. Ett spel som tar mer hänsyn till en fjantig gammal kvarleva om nån slags fejd, mindervärdeskomplex-grej och bitterhet mellan Alfta och Edsbyn. 
"Detmåstevarättvistförannarsblirvisura (i Alfta) ochtrorattallahataross"- kind of thing!
Det ska alltid vara så rättvist så till och med de båda badhusen har samma, exakt samma öppettider. Detta resulterar i att det ALDRIG går att bada mellan månaderna maj-oktober och inte heller på söndagar året runt. Och nu har rättvisetänket nått en ny dimension vilket innebär att det inte kommer att badas i Edsbyn överhuvudtaget. 
Inte i januari och inte på onsdagar heller. 

Någon som rimmar på Soomi fattade väl det briljanta beslutet för ett tag sen att rusta det pyttelilla badet i Alfta och båda badhusen skulle vara kvar.  
Plötsligt ska det stoooora badhuset i Edsbyn bort och kommunens ALLA skolungdomar ska bussas till det pyttelilla badhuset, med de pyttesmå omklädningsrummen som är så trånga att man fasen smittas av skåp-grannens hemorrojder. 

I stället för att räkna vilken ort som har mest grejer "ni har kommunhus då ska vi ha badet, ni har gymnasiet då ska vi ha högstadiet etc" så kanske man kunde titta på behov som finns. Ja om man nu förstås vill att några andra ska bo kvar i (o)bygden förutom den klick som tillhör inventarierna och prisar denna bygd för vad den är (och inte är) och tycker att allt är så himla fint och bra. 

Man kanske kunde titta på hur man får mer intäkter till de båda badhusen exempelvis. Eller i stället för att räkna grejer räkna hur mycket pengar som försvinner till följd av att människor, som har några grundläggande krav på sin tillvaro, vägrar bo kvar här om allt försvinner. 

Det finns ju liksom en gräns för hur mycket man vill utsätta sig själv och sina barn för. 

Inget högstadie, inget badhus, ingen fam Karsbo.

Någonstans däremellan är gränsen nådd för mig iaf.

Tack och hej!
1 kommentar:

  1. Jamen TACK för att du skriver ut vad jag går omkring och tänker. Love ya. //Malin

    SvaraRadera